Recuperarea după un AVC se face și cu ajutorul muzicii (studiu)

Recuperarea după un accident vascular cerebral poate fi de durată, dar pacienții care au suferit un AVC pot fi ajutați să-și recupereze limbajul dacă ascultă muzică, arată o cercetare de la Universitatea din Helsinki.

Cercetările științifice au arătat că ascultarea zilnică a muzicii îmbunătățește recuperarea limbajului la pacienții care au suferit un accident vascular cerebral, însă mecanismele neuronale care stau la baza fenomenului au rămas până acum necunoscute.

Un studiu¹ realizat la Universitatea din Helsinki și la Spitalul Universitar Turku Neurocenter a comparat efectul ascultării muzicii vocale, a muzicii instrumentale și a cărților audio asupra recuperării structurale și funcționale a rețelei lingvistice a pacienților care au suferit un accident vascular cerebral acut. În plus, studiul a investigat legăturile dintre astfel de schimbări și recuperarea limbajului pe parcursul unei perioade de urmărire de trei luni. 

Muzica poate ajuta pacienții cu AVC să se recupereze mai ușor

În urma cercetărilor a reieșit că ascultarea muzicii vocale a îmbunătățit recuperarea conectivității structurale a rețelei lingvistice în lobul frontal stâng în comparație cu ascultarea cărților audio. Aceste schimbări structurale s-au corelat cu recuperarea abilităților lingvistice.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Potrivit autorilor studiului, s-a putut astfel demonstra că efectele pozitive ale muzicii vocale sunt legate de plasticitatea structurală și funcțională a rețelei de limbaj. Acest lucru extinde înțelegerea mecanismelor de acțiune ale metodelor de reabilitare neurologică bazate pe muzică, mai spun aceștia.

Afazia, o tulburare de limbaj rezultată în urma unui accident vascular cerebral, provoacă suferințe considerabile pacienților și familiilor acestora. Terapiile actuale ajută la reabilitarea tulburărilor de limbaj, dar rezultatele variază și de multe ori reabilitarea necesară nu este disponibilă într-un grad adecvat și suficient de devreme.

Ascultarea muzicii vocale poate fi considerată o măsură care îmbunătățește formele convenționale de reabilitare în domeniul sănătății. O astfel de activitate poate fi aranjată cu ușurință, în siguranță și eficient chiar și în stadiile incipiente ale reabilitării, sunt de părere oamenii de știință.

După o tulburare a circulației cerebrale, creierul are nevoie de stimulare pentru a se reface cât mai bine, acesta fiind și scopul metodelor convenționale de reabilitare. Ascultarea muzicii ar putea fi folosită pentru reabilitarea normală sau pentru reabilitarea pacienților cu tulburări ușoare de vorbire atunci când alte opțiuni nu pot fi utilizate.

Din păcate, afirmă cercetătorii, o mare parte din timpul petrecut de un pacient cu AVC în spital nu este stimulant pentru creier. Astfel, ascultarea muzicii ar putea servi ca măsură suplimentară de reabilitare care poate avea un efect pozitiv asupra recuperării, îmbunătățind prognosticul pacientului.

Cum se face recuperarea după un AVC?

Pacientul cu accident vascular cerebral este inițial internat în spital pentru ca medicii să afle tipul de AVC și pentru i se stabiliza starea. Dacă accidentul vascular cerebral este cauzat de un cheag de sânge (AVC ischemic), medicamentele pentru eliminarea cheagurilor pot ajuta la reducerea efectelor pe termen lung. În funcție de gravitatea evenimentului, poate fi necesară șederea la terapie intensivă sau la terapie acută.

Începerea reabilitării cât mai curând posibil după ce cauza accidentului vascular cerebral este tratată este vitală pentru recuperarea pacientului. Echipa de reabilitare include medici neurologi, terapeuți fizici și ocupaționali, logopezi și asistente medicale. Durata tipică a spitalizării după un accident vascular cerebral este de cinci până la șapte zile. 

Efectele pe termen lung ale accidentului vascular cerebral - care variază de la o persoană la alta în funcție de severitatea accidentului vascular cerebral și de zona creierului afectată - pot include probleme de memorie și de vorbire, slăbiciune, paralizie și dificultăți la înghițire, depresie și impulsivitate, oboseală puternică și tulburări de somn.

Terapia fizică și ocupațională poate ajuta la determinarea zonelor creierului afectate, prin lucrul cu pacientul, căruia i se va cere să îndeplinească diferite sarcini, cum ar fi mersul pe jos sau pieptănatul. Terapia de limbaj este importantă pentru pacienții care au probleme la înghițire din cauza accidentului vascular cerebral sau a efectelor secundare ale unui tub de respirație.

Activitățile din viața de zi cu zi (spălatul, prepararea meselor etc.) devin centrul reabilitării după un accident vascular cerebral. Terapia cu specialiștii este vitală, dar la fel de important este ca pacientul să exerseze pe cont propriu. Dincolo de afectarea activităților zilnice, un accident vascular cerebral poate avea efecte cognitive și emoționale grave atât pentru pacienți, cât și pentru familie, de aceea este nevoie de un plan creat de specialiști pentru a îmbunătăți funcția cognitivă și a dezvolta rezistența în fața a ceea ce ar putea fi schimbări permanente ale stilului de viață.

După externare, pacientul trebuie să continue terapiile și să fie monitorizat regulat de un medic. Primele trei luni după un accident vascular cerebral sunt cele mai importante pentru recuperare, pacientul observând cea mai mare îmbunătățire în această perioadă. Scopul reabilitării este de a restabili funcțiile cât mai aproape posibil de nivelurile de dinainte de accidentul vascular cerebral sau de a dezvolta strategii de compensare.

În aceste luni, abilitățile de dinainte ar putea reveni brusc pentru unii pacienți, în timp ce pentru alții progresele vor fi mai mici. Tot în această perioadă, unii pacienți s-ar putea confrunta cu pneumonia, cu un atac de cord sau cu un al doilea accident vascular cerebral. Aceste provocări pot avea efecte semnificative din punct de vedere fizic, mental și emoțional, iar reabilitarea va fi suspendată temporar.

Deși terapiile fizice, ocupaționale și de vorbire rămân componentele cheie ale reabilitării în urma unui accident vascular cerebral, cercetătorii vin mereu cu noi modalități de a îmbunătăți sau de a completa aceste tratamente. O tehnică inovatoare este stimularea neinvazivă a creierului, care utilizează curenți electrici slabi pentru a stimula zone ale creierului asociate cu sarcini specifice, cum ar fi mișcarea sau vorbirea. Această stimulare poate ajuta la creșterea efectelor terapiei.

Îmbunătățiri în starea pacientului mai sunt posibile și după șase luni de la AVC, dar vor fi mult mai lente. Majoritatea pacienților care au trecut printr-un AVC ajung la o relativă stabilitate în acest moment: pentru unii, acest lucru înseamnă o recuperare completă, dar alții vor rămâne cu deficiențe de vorbire, mișcare etc. Este important să fie urmate în continuare sfaturile medicului pentru evitarea altor evenimente de acest tip.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
eNeuro - Vocal Music Listening Enhances Poststroke Language Network Reorganization
https://www.eneuro.org/content/8/4/ENEURO.0158-21.2021 
1. Studiul „Vocal Music Listening Enhances Poststroke Language Network Reorganization”, apărut în eNeuro (2021). DOI: 10.1523/ENEURO.0158-21.2021, autori: Aleksi J. Sihvonen et al.
Johns Hopkins Medicine - Stroke Recovery Timeline
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/stroke/stroke-recovery-timeline


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0